Sunday, May 18, 2008

SAM TIRIDI (Dr. Nermin Isik)

Malzeme: 1/4 su bardagi nohut, 6.5 su bardagi su, 1/3 demet maydanoz, 1 buyuk boy sogan, 1 1/4 su bardagi koyun kiymasi, 1/3 su bardagi koftelik bulgur, 2 tatli kasigi tuz, 1/2 tatli kasigi karabiber, 1 yemek kasigi un, 5 yemek kasigi tereyagi yada margarin, 1.5 yemek kasigi salca, 1 tatli kasigi kirmizibiber, 2 su bardagi suzme yogurt, 4-5 dis sarimsak, 1 adet tandir ekmegi, parca et

Yapilisi:
  • Nohut aksamdan yikanir ve 1/2 su bardagi su ile islatilir, ertesi gun basincli tencerede 1 su bardagi su ile haslanir
  • Maydanoz yikanir, ayiklanir ve ince kiyilir
  • Sogan soyulur, yikanir ve rendelenir
  • Bir tepside kiyma, sogan, maydanoz, bulgur, tuzun yarisi ve karabiber biraz su ilavesiyle iyice yogrulur
  • Findik buyuklugunde kofteler yapilir ve unlanmis tepsiye dizilir
  • Arada sallanarak birbirine yapismasi onlenir
  • Et, koftelerden daha kucuk parcalar halinde dogranir.
  • Yagin 1 kasigi ayrilir
  • Genis bir tencerede kalan 4 yemek kasigi yag ile et kavrulur, salca ve kirmizibiber ilave edilerek karistirilir.
  • Uzerine 4 su bardagi sicak su dokulur ve kaynamaya birakilir
  • Kaynayinca kalan tuz, kofteler ve haslanmis nohut ilave edilir, kisik ateste kofteler yumusayincaya kadar pisirilir.
  • Sarimsaklar soyulur, 1/2 tatli kasigi tuz ile dovulur
  • Yogurt biraz su ile ezilir, sarimsaklar ilave edilerek karistirilir.
  • Ekmek birer lokmalik kucuk parcalara ayrilarak servis tabagina alinir.
  • Uzerine ilitilmis topalak dokulur ve etrafi sarimsakli yogurt ile cevrilir
  • Bir yemek kasigi tereyagi kizdirilarak uzerine gezdirilir
  • Sicak olarak servis yapilir.

Dr. Nermin Isik'in Bulgur Yemekleri Kitabindan. orijinal tarif Sn. Nevin halici'ya ait.