Sunday, May 18, 2008

SIMITLI KIYMA KEBABI


Malzeme: 1 su bardagi koftelik bulgur, 1/2 su bardagi su, 1 orta boy sogan, 3 dis sarimsak, 1 orta boy kirmizi taze biber, 2.5 su bardagi kiyma, 1 tatli kasigi nane, 1 tatli kasigi karabiber, 1 tatli kasigi pul biber, 2 tatli kasigi tuz.

Yapilisi:
  • Bulgur genis bir kap icinde sicak su ile yumusayincaya kadar islatilir (30 dak)

  • Diger tarafta sogan ve sarimsaklar soyulur, yikanir

  • Sogan rendelenir, sarimsaklar cok ince kiyilir yada ezilir

  • Kirmizi biber yikanir, cekirdekleri temizlenir ve cok ince kiyilir

  • Bulgura kiyma, sogan, sarimsak, kirmizibiber, nane, karabiber, pul biber ve tuz ilave edilerek iyice yogrulur.

  • Sislere butun olarak gecirilerek izgarada pisirilir ve sicak olarak sevris yapilir.

Tarif Dr. Nermin isik'in "Bulgur Yemekleri" kitabindan alinmistir. Orijinal tarif. Sn. Nevin Halici'ya ait.



SAM TIRIDI (Dr. Nermin Isik)

Malzeme: 1/4 su bardagi nohut, 6.5 su bardagi su, 1/3 demet maydanoz, 1 buyuk boy sogan, 1 1/4 su bardagi koyun kiymasi, 1/3 su bardagi koftelik bulgur, 2 tatli kasigi tuz, 1/2 tatli kasigi karabiber, 1 yemek kasigi un, 5 yemek kasigi tereyagi yada margarin, 1.5 yemek kasigi salca, 1 tatli kasigi kirmizibiber, 2 su bardagi suzme yogurt, 4-5 dis sarimsak, 1 adet tandir ekmegi, parca et

Yapilisi:
  • Nohut aksamdan yikanir ve 1/2 su bardagi su ile islatilir, ertesi gun basincli tencerede 1 su bardagi su ile haslanir
  • Maydanoz yikanir, ayiklanir ve ince kiyilir
  • Sogan soyulur, yikanir ve rendelenir
  • Bir tepside kiyma, sogan, maydanoz, bulgur, tuzun yarisi ve karabiber biraz su ilavesiyle iyice yogrulur
  • Findik buyuklugunde kofteler yapilir ve unlanmis tepsiye dizilir
  • Arada sallanarak birbirine yapismasi onlenir
  • Et, koftelerden daha kucuk parcalar halinde dogranir.
  • Yagin 1 kasigi ayrilir
  • Genis bir tencerede kalan 4 yemek kasigi yag ile et kavrulur, salca ve kirmizibiber ilave edilerek karistirilir.
  • Uzerine 4 su bardagi sicak su dokulur ve kaynamaya birakilir
  • Kaynayinca kalan tuz, kofteler ve haslanmis nohut ilave edilir, kisik ateste kofteler yumusayincaya kadar pisirilir.
  • Sarimsaklar soyulur, 1/2 tatli kasigi tuz ile dovulur
  • Yogurt biraz su ile ezilir, sarimsaklar ilave edilerek karistirilir.
  • Ekmek birer lokmalik kucuk parcalara ayrilarak servis tabagina alinir.
  • Uzerine ilitilmis topalak dokulur ve etrafi sarimsakli yogurt ile cevrilir
  • Bir yemek kasigi tereyagi kizdirilarak uzerine gezdirilir
  • Sicak olarak servis yapilir.

Dr. Nermin Isik'in Bulgur Yemekleri Kitabindan. orijinal tarif Sn. Nevin halici'ya ait.